Tematy warsztatów cukierniczych

Masz świra na punkcie przygotowywania słodkości, a może właśnie odkryłaś/eś nową pasję? Może po prostu chcesz poznać słodkie tajemnice cukiernictwa, poszerzyć wiedzę zawodową o nowe trendy lub oderwać się od codzienności i choć na chwilę słodko rozgościć się w naszym świecie?  Potrzebujesz rad, inspiracji, wsparcia i wiedzy doświadczonych cukierników?

Na każdy nasz kurs zapraszamy amatorów i profesjonalistów. Gwarantujemy słodką przygodę w przyjaznej atmosferze i fachową wiedzę. Poniżej lista naszych warsztatów. Po więcej informacji zapraszamy do Kalendarza warsztatówPodczas warsztatów zapewniamy wszystko a Was prosimy o uśmiech! Przygotowane słodkości zabieracie ze sobą do domu. Zapraszamy na nasz profil na InstagramieSzukajcie nas także pod hasztagiem #kochamycorobimy.

FIT CIASTA

Podczas tych warsztatów nauczycie się jak wykorzystywać warzywa w słodkiej kuchni! Będzie zdrowo, pysznie i bezglutenowo! Kalafior, burak, cukinia, szpinak, ciecierzyca czy bataty zmienią… w Waszych oczach swoje zastosowanie. Do tego wszystkiego nasze receptury są… niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze oraz o niskim indeksie glikemicznym! Poznacie wszystkie możliwe zdrowe zamienniki cukru, rodzaje mąk bezglutenowych i domowe mleko roślinne. Nauczymy Was jak modyfikować te przepisy, abyście mogli upichcić coś dla Wegan i bawić się z tymi słodyczami! Zrobimy także zdrowe chipsy

TARTY I SERNIKI

Warsztaty z przygotowywania pysznych tart i serników. Na warsztacie przygotujemy rożne rodzaje serników i tart z pieczonymi nadzieniami oraz zimnymi kremami. Przygotujemy także różne dekoracje wypieków m.in. lukier królewski, orange curd czy ganache z różnych czekolad. Poznacie wszystkie tajemnice domowych i idealnych tart i serników!

DRIP CAKE LOVE

Warsztaty z przygotowywania i zdobienia tortów w stylu "drip cake" – jednego z najnowszych stylów zdobienia tortów! Poznacie zasady przygotowywania idealnego tortu pod ten styl dekorowania. Nauczycie się wypiekać biszkopt, nasączać, przygotowywać kremy, ale co najważniejsze - zdobić w iście cukrowym stylu!  Na warsztatach wykonacie dwa style drip'ów - klasyczny oraz "Ice cream drip cake". Każdy uczestnik wykona swój własny tort i zabierze go do domu.  Dodatkowo, jako jedna z form dekoracji, nauczycie się wypiekać idealne bezowe lizaki!

DOMOWE WYPIEKI I NUMBER CAKE

Warsztaty cukiernicze, które są podstawą pracy w kuchni cukierniczej. Przygotujemy popularny "number cake", muffinki z kremem, sernik na zimno, jogurtowiec, babę wielkanocną, makowiec na biszkopcie, keks, piernik, szarlotkę i wiele więcej! Przygotujemy wiele propozycji, które sprawdzą się na co dzień oraz podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy!

CIASTO DROŻDŻOWE, FRANCUSKIE I PÓŁFRANCUSKIE

Przygoda z ciastem drożdżowym, francuskim i półfrancuskim! Mąka będzie w każdym zakamarku naszej pracowni, a Piotr pokaże Wam jakie cuda można przygotować na słodkie śniadanie czy podwieczorek dla całej rodziny i przyjaciół! Cynamonowe serca, strudel z jabłkami i twarogiem, bułeczki drożdżowe, napoleonka, migdałowe rogale i wiele więcej! Poznacie wszystkie tajemnice ciasta drożdżowego (od tego luźnego po mocne), francuskiego i półfrancuskiego.

TORT W STYLU ANGIELSKIM I

Podczas warsztatów każdy uczestnik upiecze własny TORT PIĘTROWY, nauczy się go nasączać, przygotowywać kremy oraz łączyć smaki. Następnie każdy z Was złoży i udekoruje swój własny tort 2-piętrowy w stylu angielskim wraz z kwiatami, koronką, płatkam kwiatów w stylu ombre. Jest to poziom podstawowy. Kierowany do osób, które nie pracowały z masą cukrową lub chcą poznać nowe techniki dekoracyjne.

TORT W STYLU ANGIELSKIM II

Warsztaty te są kontynuacją kursu „Tort w stylu angielskim I”. Zgłębiają wiedzę teoretyczną oraz praktyczną malowania watercolor oraz kwiatów z papieru jadalnego. Więcej szczegółów wkrótce.

BEZY, EKLERY I MAKARONIKI

Na tym kursie dowiecie się jak upiec bezę, aby była idealnie wypieczona? Co zrobić, aby ciasto parzone nie opadało i zachwycało smakiem i wyglądem? Jak upiec piękne i pyszne makaroniki? Czym różni się beza pavlova od tortu dacquise? Poznacie od podszewki ponadczasowe klasyki w nowoczesnym wydaniu! W naszym warsztatowym menu m.in.: czekoladowa beza z kremem mascarpone i karmelizowanymi gruszkami, tort dacquise z kremem kajmakowym  i czarną porzeczką, profiterolki z różową kruszonką i kremem czekoladowym, paris-brest, eklery z kremem malinowym i czekoladowym glaze... oraz wiele innych.

MONOPORCJE I CZEKOLADA

Warsztat, który uczy najnowocześniejszego stylu podania deseru, niesamowitych połączeń smakowych i struktur. Do tego praliny i trufle... tak, niebo jest na ziemi 😉 Poznacie techniki, zasady pracy z tymi dwoma tematami podczas całodniowych warsztatów! Półkula jogurtowa z malinami, karmelowe szarlotki na ryżu preparowanym, brownie z musem z białej czekolady i polewie crunch ( i wiele więcej!) ... praliny formowane i krojone oraz dekoracje z czekolady.

TORTY NOWOCZESNE

Warsztaty podczas których odkryjecie tajniki wielowarstwowych kompozycji smakowych, poznacie nowoczesne techniki wykańczania tortów, oraz rozszerzycie wiedzę na temat dekoracji czekoladowych. Przygotujecie torty warstwowe z dekoracją glacage, zamsz oraz czekoladowe dekoracje wykończeniowe. Warsztaty nie wymagają wcześniejszego doświadczenia w przygotowywaniu tortów lub monoporcji.

IZOMALT

Warsztaty indywidualne lub w grupie 2-osobowej. Od podszewki poznacie tajemnice karmelu i izomaltu. Podczas całodniowych warsztatów stworzycie rzeźbę z cukru, która rozjaśni Wam wszelkie zagadnienia!

….  będą też nowości po Nowym Roku Rzeczy niemożliwe robimy od ręki, na cuda trzeba chwilkę poczekać. Prosimy o cierpliwość!