Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

SERNIKI, TARTY, BEZA

maj 4/09:00 - 18:30

800zł
Warsztaty z przygotowywania pysznych serników, tart i bez -  są propozycją dla miłośników tych wypieków, czyli połączenia tradycji z nowoczesnością, ale nie tylko 🙂 To przepisy, które będą Wam towarzyszyć przez cały rok - niezależnie czy w domu czy kawiarni 🙂 
Jaki twaróg wybrać? W jakich temperaturach piec serniki, a w jakich tarty? Dlaczego ciasto kruche opada i jest twarde? Jakie są różnice w wyborze blach do serników i tart, tartaletek? Jak upiec idealną pavlovą, a jak przygotowac mini bezy dekoracyjne? Na te i wiele innych pytań z wielką radością odpowie Iza, założycielka i właścicielka Akademii, podczas jednodniowych warsztatów 🙂
Na warsztacie przygotujemy rożne rodzaje serników i tart z pieczonymi nadzieniami oraz zimnymi kremami. Przygotujemy także różne dekoracje wypieków m.in. lukier królewski, orange curd czy ganache z białej czekolady. Poznacie wszystkie tajemnice  🙂
Przebieg warsztatów:
1. Wprowadzenie do zasad pieczenia tart i serników.
Informacje o technice pracy w kuchni cukierniczej.
2. Przegląd różnych serów, mas serowych i mąk oraz sposoby ich wykorzystania.
3. Przygotowanie serników – przedstawienie kilku technik pracy z surową masą serową, łączenie smaków, sposoby dekoracji oraz "traktowania" upieczonych serników.
4. Przygotowanie bez - tych większych i mniejszych oraz ich wszystkie tajemnice 🙂
5. Przygotowanie tart – przedstawienie kilku technik pracy z różnymi spodami, przygotowywanie różnych nadzień oraz kremów, zasady łączenia smaków. 
5.Przygotowanie serników.
6. Zakończenie i wręczenie certyfikatów. Pakowanie ciast na wynos 🙂 
   
Menu warsztatowe:
1. cynamonowy sernik na cieście półkruchym z bakaliami i pianką rosa
2. sernik kajmakowy- nowojorski na kruszonce czekoladowej z czarną porzeczką, polewą z palonej białej czekolady i ciasteczek lotus
3. czekoladowy sernik ricotta z czekoladowym ganache
4. pistacjowy sernik baskijski
5. tarta czekoladowa z pieczonym nadzieniem i owocami leśnymi 
6.  tarta cytrynowa z bitą śmietaną i owocami
7. tartaletki z kremem lemon curd i marakują z bezą 
8. beza pavlova i mini bezy dekoracyjne 
 Ale to co najważniejsze - kładziemy mocny nacisk na pracę z recepturami -wskażemy mnóstwo innych możliwości, smaków, abyście po kursie mogli swobodnie zmieniać spody, masy serowe i smaki oraz formę dekoracji.
Niech każdy skomponuje swój ulubiony sernik i tartę!
 
 
 
Prowadząca: Izabela Komor - Augustjańska
 Cześć! Mam na imię Iza 🙂 Od zawsze kochałam piec i była to dla mnie ogromna odskocznia od codzienności. Ktoś kiedyś zapytał się mnie co będę robiła w niebie. Bez zahamowania odpowiedziałam, że będę piekła słodkości <3  a swoje niebo tworzę na ziemi… 🙂  Od 10 lat pracuję w zawodzie jako cukiernik i chętnie podzielę się swoim doświadczeniem. Prowadzę swoją cukiernię "Charlotta-cukiernia rzemieślnicza"  w Gdyni. Jestem założycielką i właścicielką Akademii i z wielką radością i pasją ugoszczę Ciebie w swoich słodkich progach! Współautorka książki "Warzywna cukiernia Izy i Marty".
 
Jak się zapisać na warsztaty?
Napisz do mnie i zarezerwuj miejsce na konkretne warsztaty:
*wiadomość na fb fb.com/akademiasztukicukierniczej;
*e-mail biuro@akademiasztukicukierniczej.pl
Jeśli masz pytania śmiało dzwoń pod nr tel 696 221 581 🙂
Każdy uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia warsztatów oraz materiały dodatkowe.
Przygotowane wypieki zabieracie ze sobą do domu. Organizator zapewnia wszelkie niezbędne materiały szkoleniowe oraz fartuchy na czas warsztatów. Ilość miejsc ograniczona.
Kurs może się wydłużyć o 30 min.

Szczegóły

Data:
maj 4
Czas:
09:00 - 18:30
Koszt:
800zł

Miejsce

ul. Świętojańska 96, Gdynia
ul. Świętojańska 96
Gdynia, pomorskie 81-388 Polska
+ Google Map

Zapisanie się na warsztaty jest równoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją REGULAMINU.