Warsztaty z przygotowywania pysznych i efektownych tart, tartaletek i serników.
Uczestnicy kursu posiądą fundamentalną wiedzę w tej dziedzinie cukiernictwa. Na
szkoleniu przygotujemy rożne rodzaje serników, tart i tartaletek z pieczonymi
nadzieniami oraz zimnymi kremami. Przygotujemy różne dekoracje wypieków m.in.
lukier królewski, karmelizowane pomarańcze czy ganache z białej czekolady.
Przebieg warsztatów:
1. Wprowadzenie do zasad pieczenie tart, tartaletek i serników. Informacje o
technice pracy w kuchni cukierniczej.
2. Przegląd różnych serów, mas serowych i mąk oraz sposoby ich
wykorzystania.
3. Przygotowywanie serników – przedstawienie kilku technik pracy z surową
masą serową, łączenie smaków, sposoby dekoracji oraz traktowania
upieczonych serników.
4. Przygotowywanie tart i tartaletek – przedstawienie kilku technik pracy z
różnymi spodami, przygotowywanie różnych nadzień oraz kremów, zasady
łączenia smaków. Przygotowywanie m.in. tarty z blanszowanymi jabłkami,
kremem z białej czekolady.
5.Przygotowanie 12 różnych serników oraz tart:
– Sernik klasyczny z rodzynkami i lukrem królewskim
– Pomarańczowy sernik ucierany z karmelizowanymi pomarańczami
– Sernik śmietankowy z mango i ganache z białej czekolady
– Czekoladowy sernik ricotta z bitą śmietaną
– Sernik z sera koziego z laską wanilii
– Tarta waniliowa z pieczonym nadzieniem waniliowym i truskawkami
– Tarta cytrynowa z bitą śmietaną i świeżą mięta
– Pełnoziarnista tarta z gruszkami, bakaliami i sosem imbirowym
– Półkrucha tarta mascarpone z blanszowanymi różami z jabłek
– Tarta na herbatnikach z musem „After Eight”
– Półkrucha tarta z konfiturą malinową, bitą śmietana, białą czekoladą i borówką amerykańską
– Słono-słodka tarta na krakersach „Raffaello” z domową praliną
6. Zakończenie: wręczenie Certyfikatów, wspólne zdjęcie.
Prowadząca: Izabela Komor
Termin: 28.05.2016.
Godzina: 9:00
Miejsce: ul. Derdowskiego 7 Gdynia Centrum; pracownia tortów artystycznych „Słodkości Marty”
Czas szkolenia: 5 h
Cena: 320 zł
Zapewniamy fartuchy ochronne na czas szkolenia.
Każdy uczestnik otrzyma dyplom ukończenia szkolenia oraz materiały dodatkowe.
Przygotowane wypieki można zabrać ze sobą do domu 🙂
Organizator zapewnia wszelkie niezbędne materiały szkoleniowe. Ilość miejsc ograniczona, grupa 10-cio
osobowa.
Jak się zapisać na warsztaty?
1. Napisz do mnie lub zadzwoń i zarezerwuj miejsce na konkretne warsztaty (nr tel 696 221 581; wiadomość na fb fb.com/akademiasztukicukierniczej lub e-mail biuro@akademiasztukicukierniczej.pl)
2. Zapłać przelewem :
31 1160 2202 0000 0002 7049 7259
Gastro Serwis Damian Komor
ul. Antoniego Abrahama 13 lok. B
Pogórze, 81-198 Kosakowo
TYTUŁEM : WARSZTATY CUKIERNICZE – TARTY
3. Wyślij e-maila z danymi kontaktowymi do siebie (imię, nazwisko, nr tel ) oraz terminem szkolenia i jego rodzajem.
4. Przyjdź na warsztaty i ucz się od najlepszych! 🙂
Izabela Komor
Założycielka „Akademii Sztuki Cukierniczej” oraz marki „Deserek Express”. Wielka pasjonatka szeroko pojętego cukiernictwa. Najlepiej jednak czuje
się w temacie cukiernictwa klasycznego czyli tarty, serniki, szarlotki, muffinki, ciasta ucierane i bezy. Uwielbia łączyć klasykę z nowoczesnością, a najbardziej cieszy ją tworzenie własnych, autorskich receptur. Blogerka z
doświadczeniem kulinarnym i cukierniczym. Upiekła już chyba wszystko, choć jak sama mówi, jeszcze wiele chce
odkryć. Na swoich szkoleniach przekona Was, że w kuchni ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Warsztaty
cukiernicze będą przede wszystkim inspiracją, która obudzi Wasze kulinarne zmysły!








