- To event minęło.
CZEKOLADA BEAN TO BAR- czyli od ziarna do tabliczki razem z Sopocką Manufakturą Czekolady!
kwiecień 27/10:00 - kwiecień 28/17:30
3500złWydarzenie Nawigacja
ABSOLUTNIE WYJĄTKOWE WYDARZENIE,
które przygotowałam razem z Sopocką Manufakturą Czekolady!
Wydarzenie odbędzie się w siedzibie firmy Sopocka Manufaktura Czekolady przy al. Niepodległości 702 w Sopocie.
JEDYNE TAKIE WARSZTATY W POLSCE !
Warsztaty są od podstaw, więc dołącz do nas bez żadnych obaw!
Wspólnie zrobimy czekoladę od ziarna do tabliczki, a szczegółowe zagadnienia znajdują się poniżej 🙂
Czym jest czekolada bean to bar? Jakie są nuty smakowe w czekoladzie oraz czym B2B różnią się od czekolady przemysłowej? Jak rozpoznać dobrą czekoladę single origin, single plantacion, plantacje, cooperatywy i social enterprises? Omówimy rodzaje kakao i ziaren z najlepszych plantacji a także degustacja czekolad na bazie ziaren z najlepszych plantacji (aż 20 sztuk )!
Podczas 2-dniowego spotkania zrobimy kakao ceremonialne i czekoladę. Skupimy się na tym jakie ziarna wybrać oraz przeprowadzimy ręczną selekcję + do tego prażenie i profile prażenia, dobór prażenia pod ziarna, oddzielanie łusek i rozdrabnianie.
Mielenie wstępne, mielenie w melanżerze i dodanie cukru / omówienie rodzajów cukrów. Wyjęcie czekolady z melanżera oraz temperowanie na blacie, na temperówce, na sitku i rozlewanie w formy.
Jak zrobić silk do temperowania we własnym zakresie oraz przepisy na czekolady: ciemna 70%, mleczna, biała, kolorowa czekolada aromatyzowana w melanżerze 🙂 Czekolada z dodatkami oraz czekolada nadziewana nie tylko czekoladą, ale kremami czekoladowymi i orzechowymi. Wypełnienia czekolad i owoce w czekoladzie. Nauczymy Cię jak zmodyfikować recepturę, aby czekolada się lepiej lała!
Ale to nie wszystko! Porozmawiamy o takich aspektach jak:
- dostawcy ziarna – omówienie 4 dostawców - farmerzy ze składami w Europie,
- dostawcy sprzętu - gdzie i co kupić (a czego nie kupować choćby mocno namawiali 😉 )
- dostawcy opakowań
- konkursy czekolad bean to bar gdzie startowac i zdobywac wyroznienia
- gdzie zdobyc dyplom testera czekolady
- co sie sprzedaje i na czym sie zarabia
- gdzie znalezc grafika, kto nam zrobi profesjonalny haccp w rewelacyjnej cenie
JEŚLI TYLKO STARCZY NAM CZASU TO POŁACYZMY SIĘ W ROZMOWIE WIDEO Z PRZYJACIELEM PRZEMKA PROSTO Z PLANTACJI!
Szkolenie z produkcji czekolady Bean to Bar poprowadzi Przemysław Tomasz Siciński, właściciel Sopockiej Manufaktury Czekolady, zdobywca dwóch srebrnych i pięciu brązowych wyróżnień na międzynarodowych konkursach czekolad bean to bar. Wiedzę zdobywał w centrach szkoleniowych w Mediolanie, Barcelonie i Warszawie. Jako pierwszy Polak, został uczniem mistrza Luisa Amado, a swoje umiejętności doskonalił również u takich mistrzów jak Igor Zaritzky, Michał Iwaniuk oraz Alexander Dubovik. W życiu prywatnym szczęśliwy mąż Marthy Coello Morales, rodowitej Ekwadorki z rodziny od kilku pokoleń związanej z uprawami kakao.
Jak się zapisać na warsztaty?
Napisz do nas i zarezerwuj miejsce na konkretne warsztaty:
*wiadomość na fb fb.com/akademiasztukicukierniczej;
*e-mail biuro@akademiasztukicukierniczej.pl
Jeśli masz pytania śmiało dzwoń pod nr tel 696 221 581 🙂
Każdy uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia warsztatów oraz materiały dodatkowe.
Przygotowane czekolady zabierzecie ze sobą!
Organizator zapewnia wszelkie niezbędne materiały szkoleniowe oraz fartuchy na czas warsztatów.
Ilość miejsc ograniczona.
Kurs może się przedłużyć o 30 minut.
Serdecznie zapraszamy!
Zapisanie się na warsztaty jest równoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją REGULAMINU.