Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

DESERY RESTAURACYJNE – LATO

czerwiec 19/09:00 - 18:00

900zł
Jak stworzyć deser na talerzu, aby zachwycał nie tylko smakiem, ale też wyglądem? Jak komponować kolorystykę, struktury, jak przygotować się na "wydawkę", aby poszło to sprawnie i efektownie?
Przy przygotowaniu deseru restauracyjnego, wykorzystamy różne techniki, do każdego deseru elementy tj.żele, pianki, dodatki będą przygotowane inną techniką. Podczas szkolenia, omówimy charakterystykę deseru restauracyjnego, czym jest, co powinno się w nim znajdować i jak powinien się komponować deser restauracyjny i dlaczego musi się wyróżniać z pośród innych dań.
Omówimy również teoretycznie Patit Fours oraz intermezo (przerywnik ) jakie powinny być małe deserki na zakończenie posiłku, oraz czym jest intermezo i jaki ma wpływ na przebieg kolacji w restauracji.
Menu:
- galaretka migdałowa /cremeux malinowy z octem różanym / crumble migdałowe z białą czekoladą / lody rozmarynowe
- espuma z pieczonego mleka / musujące kamienie limonkowe / sernik gotowany karmelowy z czekoladą Gold i solą 
- flexi ganach czekolady gorzkiej /  lody z białej czekolady z pieprzem / mus z mlecznej czekolady 
     Dokładne menu przedstawimy do 28 V 2024 Prowadzący: Rafał Gajownik "Uwielbiam nowoczesne cukiernictwo w połączeniu z tradycją. Lubię łączyć tradycyjne desery, ciasta z nowymi technikami i ciekawymi połączeniami smakowymi, często z wykorzystaniem warzyw. Moja przygoda i jednocześnie zawodowa kariera zaczęła się przeszło 19 lat temu w warszawskich hotelach sieciowych w których łącznie przepracowałem 10 lat i w których to, miałem okazję uczyć się sztuki cukierniczej od podstaw. Przez 6 lat byłem szefem cukierni w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich, gdzie odpowiadałem za słodką stronę restauracji. Byłem również przez dwa lata szefem cukierni w restauracji Epoka w hotelu Raffles Europejski. Swoje desery miałem również okazje przygotowywać na szczyt NATO da 18 prezydentów w tym Baracka Obamy oraz 21 premierów. Jestem również współautorem książki pt. ,,Wykwintne Desery Polskie’’ wydanej pod patronatem byłej Pani prezydentowej Anny Komorowskiej. W 2018r byłem członkiem Poland National Culinary Team na olimpiadę kulinarną w Luxemburgu, gdzie jako trener techniczny byłem odpowiedzialny za desery przygotowywane przez juniorów z Poland National Culinary Team. Moje przepisy można było również znaleźć w gazetach i czasopismach tj, gazeta Wyborcza, Viva Dziś cukiernictwo, to nie tylko moja pasja i praca, ale również biznes, który się narodził na początku 2022 r. i do dziś prowadzę słodki catering, oraz produkcję lodów rzemieślniczych pod nazwą PAN,TO UPIEKŁ?" 
Jak się zapisać na warsztaty?
Napisz do nas i zarezerwuj miejsce na konkretne warsztaty:
*wiadomość na fb fb.com/akademiasztukicukierniczej;
*e-mail biuro@akademiasztukicukierniczej.pl
 
Jeśli masz pytania śmiało dzwoń pod nr tel 696 221 581 🙂
 
Każdy uczestnik otrzyma certyfikat ukończenia warsztatów oraz materiały dodatkowe.
Każdy uczestnik zabiera swój tort do domu.
Organizator zapewnia wszelkie niezbędne materiały szkoleniowe oraz fartuchy na czas warsztatów.
Ilość miejsc ograniczona.
Kurs może się przedłużyć o 30 minut.

Szczegóły

Data:
czerwiec 19
Czas:
09:00 - 18:00
Koszt:
900zł

Miejsce

ul. Świętojańska 96, Gdynia
ul. Świętojańska 96
Gdynia, pomorskie 81-388 Polska
+ Google Map

Zapisanie się na warsztaty jest równoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją REGULAMINU.