- To event minęło.
KAWIARNIANE CIASTA KROJONE + FOOD COST
wrzesień 30/09:00 - 18:00
800złWydarzenie Nawigacja
Kolejne warsztaty pod okiem Mistrza Cukiernictwa i jego wieloletniego doświadczenia! Receptury, które zostaną z Wami na długo, a części składowe pojawią się w innych Waszych pozycjach do oferty 🙂 Kurs od podstaw, bogatszy od innych o wyliczenie food cost 🙂
Warsztatowe menu:
- baba au rhum/ karmelizowane skórki limonki i cytryny/ ganache karmelowe z tymiankiem
- opera/ kawa/czekolada
- financier/ malina/ philadelphia/ syrop klonowy/ słony karmel/ pekan
- deser w słoiku: tapioka/ kokos/ tonka/ karmelizowane banany/ marakuja
- deser w słoiku: karmel/orzechy/czekolada
- magdalenki
- DEKORACJE Z CZEKOLADY
- FOOD COST
Prowadzący: Krzysztof Kopciński
Wybitny cukiernik, wizjoner, twórca. Gość specjalny MasterChefa i Pytania na śniadanie. Sztuką kulinarną interesował się od najmłodszych lat więc wybór szkoły cukierniczej był oczywistym efektem zamiłowania do kulinariów. Ukończył szkołę o profilu cukierniczym. Pierwsze cenne doświadczenie zawodowe zdobywał już w czasie nauki praktykując w cukierni Stefana Górskiego na warszawskim Zaciszu. Po 5 latach został wieloletnim szefem cukierni w kultowej Kawiarni i Restauracji Nowy Świat. Później swoje umiejętności doskonalił za granicą. Po powrocie do kraju szefował cukiernikom w Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich pod opieką Wojciecha Modesta Amaro, następnie w restauracji Tamka 43 a od roku 2012 do 2022 współpracował z Robertem Sową, w jego autorskiej restauracji N31.
Równolegle od 2012 r prowadzi warsztaty i szkolenia na terenie całej Polski pod własną marką osobistą, a tym razem także w naszej Akademii! 🙂 Uczestniczył w wielu kursach i szkoleniach m.in. w Londynie w hotelu Dorchester prowadzonym przez Alaina Ducassa, uznanego za najlepszego szefa kuchni na świecie.
Jego zdaniem najważniejsze w zawodzie cukiernika to upór, ciężka praca a przede wszystkim pasja. Cukiernictwo jest dla niego nieustającym wyzwaniem i radością eksperymentowania. Tworzone przez niego desery zaskakują smakiem i formą w jakiej są podane. To prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej zamknięte w przeróżnych formach, spowite dymem czy też sporządzone w formie pianek. W swoich deserach wykorzystuje m.in. tajniki kuchni molekularnej oraz nowe technologie np. sous-vide. Współautor „Księgi Szefów Kuchni” oraz autor deserów w „Kuchni Polskiej XXI wieku” Wojciecha Modesta Amaro .
W cukiernictwie fascynuje go łączenie różnych, wręcz przeciwstawnych smaków, oraz wzajemne przenikanie faktur od tych subtelnych i aksamitnych po zdecydowane i złożone w konsystencji. Kunsztem jest dla niego umiejętność skomponowania wyrafinowanego i zaskakującego w smaku deseru i zamknięcia go w ciekawej formie. Praca to jego pasja, którą od lat pielęgnuje, a swoją wiedzę stara się przekazywać następnym pokoleniom podczas prowadzonych pokazów i warsztatów.
Napisz do nas i zarezerwuj miejsce na konkretne warsztaty:
Zapisanie się na warsztaty jest równoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją REGULAMINU.